Croatian Viewpoint
Print This Page

Hrvatski viesnik Petak. 26. ozujka 1999

 

Hrvati zastupljeni u victorijskoj proslavi

stoljeca Federacije 2001. godine

MELBOURNE - Godine 2001. Vlada Victorije organizirat ce proslavu Stoljeca Federacije. Glavna proslava bit ce odrzana 9. svibnja 2001. godine na stotu obljetnicu otvaranja prvog Federalnog parlamenta u Victoriji. Planovi za proslavu sluzbeno su predstavljeni u petak 19. ozujka ove godine, a predstavio ih je premijer Jeff Kennet.
 
Victorijska uloga u proslavi posebno je vazna prije svega zbog toga sto je Victorija bila osnovica Federacije, a zatim i zato sto je srediste Federacije bilo u Melbourneu skoro 27 godina. Predstavljanje 2001 Federation Project odrzano je u Melbourne Princess kazalistu, a otvoreno je audio-vizualnom prezentacijom pred nekoliko stotina uzvanika. Medu glavnim govornicima bili su premijer Jeff Kennett i Sir Gustav Nossal.
 
U dijelu prezentacije koja govori O poslijeratnoj emigraciji u Australiju bile su i fotografije i rijeci Ante Marinovica, hrvatskog migranta.
 
Ante Marinovic je opisao svoje prve dojmove o Australiji Kao zemlji na "drugom planetu", nimalo slicne promocijskim filmovima s prekrasnim plazama kako je zemlju australska vlada promovirala preko svojih agenata u Latina kampu u Italiji.
 
Projekti u koje se moze ukljuciti citava zajednica su projekti 100 Hours Project i Victorian Federation Grants. Za vise detalja saznat ce se u drugoj promociji projekta koja ce se odrzati u svibnju 1999.
 
Moto citave proslave je: Australia. It's what we make it. ( Jean Marinovic )
 
 
 
 
 
Fotografija Migranti iz Policnika u Hrvatskoj u Hostelu. Canberra 1965. (Slijeva na desno) Marijan Kovacevic Canberra (Sada zivi u Hrvatskoj), Ilija Barijasic u Hrvatskoj od I972., Ante Marinovic, Melbourne, Nedo Loncar, u Americi od 1970-tih:
 
 
 
 
Home  |  About Us  |  Gallery  |  Maps  |  Contact Us  |  Site Map